Seurakunnan uutisia, kolumneja ym.

Haudanhoito

Kesälle 2020 otamme uusia kesähoito-/kastelusopimuksia ma 15.6. saakka. 

Tarkempia tietoja haudanhoidosta saat klikkaamalla vasemmalla olevasta sivupalkista kohdan "hautojen hoito ja hinnasto".


TIEDOTE HANKASALMEN SEURAKUNNAN TOIMINNASTA 1.6.2020 ALKAEN

Valtioneuvoston, muiden viranomaisten sekä piispojen seurakunnille antamia ohjeita, suosituksia ja määräyksiä vallitsevaan koronavirus-tilanteeseen liittyen toteutetaan Hankasalmen seurakunnassa  1.6.2020 alkaen seuraavasti:

* jumalanpalveluksiin kirkossa paikan päällä voi osallistua yli 50 henkeä sillä edellytyksellä, että noudatetaan viranomaisten ohjeita turvallisesta järjestämisestä. Jumalanpalvelus välitetään edelleen myös seurakunnan YouTube -kanavalla suorana ja ja tallenteena sekä seurakunnan kotisivulla ja myös tallenteena Facebook -sivulla. Vaikka kirkossa on reilusti tilaa, pyydämme riskiryhmään kuuluvia noudattamaan hyvää harkintaa ja kaikkia kiinnittämään huomiota oireettomuuteen, turvaväleihin ja käsienpesuun/desinfiointiin. Pidetään huolta toisistamme ja itsestämme!

* kirkkotilassa tapahtuvien kirkollisten toimitusten osalta (avioliittoon vihkiminen, hautaan siunaaminen, kaste jne.) osallistujia voi olla yli 50 henkeä. Henkilömäärä suhteutetaan aina turvavälein tilaan sopivaksi ja näin ollen seurakunnan joihinkin tiloihin otettava henkilömäärä voi olla alle 50. Esim. Hautausmaan kappeliin ei turvaetäisyyksiä koskevat ohjeet huomioiden voida ottaa sisälle saattoväkeä n. 20 henkeä enempää. Vainajan siunaaminen voi olla myös kirkossa tai haudalla ja tämä mahdollistaa silloin 50 hengen osallistumisen.

* muistotilaisuuksia, kaste- ja hääjuhlia ym. koskee edelleen Valtioneuvoston linjauksen mukainen 50 hengen enimmäisosallistujamäärä tilaan turvavälein suhteutettuna. 

* muu seurakuntalaisia yhteen kokoava säännöllinen toiminta on yhä tauolla toistaiseksi.

* kirkko on suljettu kesällä 2020 jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia lukuun ottamatta.

* Kirppari on suljettu ainakin kesäkuun loppuun saakka.

* rippikoululaisiin ja heidän huoltajiinsa on oltu suoraan yhteydessä kesän rippikoulun järjestämisestä.

* kirkkoherranvirasto, taloustoimisto, diakoniatoimisto ja hautausmaan toimisto on toistaiseksi suljettu paikan päällä tapahtuvalta asiakaspalvelulta. Palvelemme puhelimitse ja sähköpostitse.  Myös muut työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

* lisätietoja ja yksityiskohtaisempia ohjeita saa tarvittaessa kirkkoherranvirastosta puhelimitse tai sähköpostilla, puh. 020 7809860, hankasalmen.seurakunta@evl.fi ma-ti klo 9-14 ja ke-to klo 9-12 sekä erikseen ennakkoon sovitusti.

Älä jää yksin kysymyksiesi ja huoliesi kanssa vaan ota meihin yhteyttä!

 

Päivitetty tiedote 31.3.2020 Hankasalmen seurakunnan muuttuneesta toiminnasta koronavirusepidemian johdosta

Seurakunnan kaikki kokoava toiminta on tauolla toistaiseksi. 

Jumalanpalvelukset pidetään sunnuntaisin klo 10 sanajumalanpalveluksina ilman paikan päällä koolla olevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelukset lähetetään suorana ja myöhemmin tallenteena Hankasalmen seurakunnan Youtube -kanavalla ja nettisivulla www.hankasalmenseurakunta.fi sekä tallenteena Hankasalmen seurakunnan Facebook -sivulla. 

Jumalanpalveluksen jälkeen sunnuntaisin kirkon ovet ovat avoinna klo 13 saakka hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten. Paikalla on myös seurakunnan työntekijä. Kyseessä ei ole yleisötilaisuus, mutta ovet ovat avoinna ja paikalla voi olla max. 10 henkilöä yhtäaikaa. 

Kirkolliset toimitukset (vainajan siunaaminen, kaste, vihkiminen) hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Vainajan siunaamisessa voi henkilömäärä olla hieman suurempi, jotta kaikkein läheisimmillä on mahdollista osallistua. Haudalla tapahtumaa siunausta suositellaan. 

Neuvonta ja mm. kirkollisten toimitusten varaukset kirkkoherranvirastosta ma-ti klo 9-14 ja ke-to klo 9-12 toistaiseksi puhelimitse (020 7809860) ja sähköpostitse (hankasalmen.seurakunta@evl.fi). 

Työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot saa seurakunnan nettisivulta, seurakunnan tilojen ulkoilmoitustauluilta ja kirkkoherranvirastosta. 

Ajankohtaiset tiedot löytyvät kirkollisista ilmoituksista Hankasalmen Sanomissa, seurakunnan nettisivulta www.hankasalmenseurakunta.fi ja Hankasalmen seurakunnan Facebookista. 

Älä jää yksin kysymyksiesi ja huoliesi kanssa vaan ota meihin yhteyttä!

 

Tiedote 17.3.2020 lisäyksistä jo aiemmin ilmoitettuihin toiminnan muutoksiin

Evankelis-luterilaisen kirkon piispat antoivat valtioneuvoston 16.3.2020 ohjeistuksen jälkeen seurakunnille toimintaohjeet ja tässä siitä tiivistettynä:

Jumalanpalvelukset pidetään sanajumalanpalveluksina jokaisessa seurakunnassa siten, että paikalla ovat vain jumalanpalveluksen toimittajat. Jumalanpalvelukset nauhoitetaan ja lähetetään internetissä kussakin seurakunnassa käytettävissä olevin keinoin. 

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä (pappi ja kanttori mukaanluettuina). Kirkollisia toimituksia ovat vainajan siunaaminen, kaste, avioliittoon vihkiminen. 

Hankasalmen seurakunnassa nämä toimenpiteet ovat voimassa 17.3.2020 alkaen toistaiseksi jo aiemmin ilmoitettujen toimintaa koskevien muutosten lisäksi. 

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat toistaiseksi vain puhelimitse tai sähköpostitse ma-ke klo 9-14. Jos sinulla on tarve olla yhteydessä muuna aikana, niin ilmoita siitä meille niin otamme sinuun yhteyttä.

Kirkkoherranvirasto puh. 020 7809860 tai hankasalmen.seurakunta@evl.fi

Taloustoimisto puh. 040 8442228 tai tiina.pitkanen@evl.fi 

Työntekijämme ovat tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme. 

Piispojen rukous meille kaikille: Rohksiskoon meitä kaikkia Jumalan sana: "Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani" (Psalmi 23:4)

 

Lähetyksen Kirpputori ja Lähimmäisen Kammari (julkaistu 16.3.2020)


Seurakunnan kokoavana toimintana myös Kirppari ja Lähimmäisen Kammari ovat suljettu ma 16.3.2020 alkaen toistaiseksi. 

 

Tiedote muutoksista Hankasalmen seurakunnan toiminnassa (julkaistu 13.3.2020)

Hankasalmen seurakunnan toiminnassa noudatetaan valtioneuvoston suosituksia (12.3.) sekä kirkkohallituksen (12.3.) ja Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin (13.3.) ohjeita seurakunnille. 

Jumalanpalvelukset toteutetaan sunnuntaisin normaalisti messuina (ilman kirkkokahveja), samoin kuin hautaan siunaamiset, kasteet ja muut sovitut kirkolliset toimitukset. Jumalanpalvelukseen on mahdollista osallistua myös seuraamalla suoraa lähetystä seurakunnan youtube-kanavan kautta, jos varmuuden ja varovaisuuden vuoksi pysyttelet kotona.

Seurakunnan kokoava toiminta kuten erilaiset ryhmät, kerhot, kuorot sekä muut tilaisuudet ja tapahtumat maanantaista 16.3. alkaen (esim. palvelupäivä 19.3., perhemessu ruokailuineen sekä Ruumissaaren kinkerit 22.3.) ovat tauolla toistaiseksi, koska osallistujista valtaosa kuuluu ikäryhmiin, joille tarttuvat taudit voivat koitua erityisen raskaiksi koittelemuksiksi. Tiedotamme erikseen seurakunnan nettisivuilla, paikallislehdessä ja muissa kanavissa kun tauko päättyy. 

Seurakunnan työntekijöihin saa tarvittaessa yhteyden puhelimitse tai sähköpostilla. Keskusteluapua on tarjolla myös koko kirkon yhteisen palvelun kautta osoitteessa kirkonkeskusteluapua.fi 

Vaikka yhteiskunnan yleisen ohjeistuksen tarkoituksena on minimoida ihmisten välinen fyysinen kanssakäynti ja siten pyrkiä ehkäisemään tarttuvien tautien leviämistä, on erityisen tärkeää, että kukaan ei jäisi yksinäisyyteen, eristyksiin tai kokisi tulleensa toisten hylkäämäksi. Erikoinen tilanne on mitä parhain syy tarttua puhelimeen – tai jopa kynään ja paperiin – ja ottaa yhteyttä naapuriin, tuttavaan tai serkun kummin kaimaan! Kuulumisia voi kysyä ja omaa apuaan esim. kauppa-asioiden hoidossa tarjota. Älykännykän videopuhelun kautta voi lukea toiselle kirjaa, jopa kokoontua samaan ruokapöytään, vaikka asuttaisiin eri mantereilla. 

Jos sinulla on mielessäsi askarteluohje, kertomus, tarina tai rukous, joka voisi olla toisille rohkaisuksi, iloksi ja kannustukseksi, ja jonka voisit jakaa videon muodossa toisille seurakunnan youtube-kanavan kautta, ota yhteyttä mikko.laitinen@evl.fi 


"Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan

olemme kaikki hiljaa kätketyt.

Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan,

yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.


Jos ahdistuksen tie on edessämme,

myös silloin Kristus meitä kuljettaa.

Annamme Isän käsiin elämämme.

Hän itse meille rauhan valmistaa.


Hyvyyden voiman uskollinen suoja

piirittää meitä, kuinka käyneekin.

Illasta aamuun kanssamme on Luoja.

Häneltä saamme huomispäivänkin."

– 600: 1, 2, 5